Radovi u siječnju

Ako ste mislili da je siječanj mjesec odmora, onda se varate. Iako naš vrt spava zimski san, to ne znači da i mi možemo spavati. Pa onda da vidimo što možemo raditi u siječnju!

Najidealniji mjesec u godini za vrtlarenje je siječanj. Ovo je najidealniji mjesec da poprskamo, orežemo i očistimo od korova voćke, ukrasne i cvatuće grmove i drveće. Također u siječnju možete naoštriti kosu, popraviti kosilicu, pilu i ostali vrtni alat.

Zimska zaštita biljaka

Ako još niste bacili božićno drvce, niti nemojte. Orežite mu grane i zaštitite osjetljivije  i ranocvatuće vrste. Orezane grane zimzelenih biljaka su prirodni prekrivači za biljke u hladnim mjesecima. Ove grane se mogu višestruko iskoristiti npr. u kompostu ili usitnjene za prekrivanje tla.

Sadnja drveća i grmova

Ako želite obogatiti svoj vrt sa nekom voćkom ili nekoliko cvatućih biljaka, onda te biljke odaberite i posadite u siječnju. Mnoga vrtlarstva u zimskom vremenu imaju veliki izbor takvih biljaka, a na Vama je da odaberete najbolje. Najbitnije je to da su biljke u stanju mirovanja i najmanja je vjerojatnost da će biti u šoku. Pri odabiru voćaka uvijek pitajte koje sorte su preporučene za područje u kojem ih želite saditi i odaberite sortu koja će dati najbolji urod. .

Siječanj je također najbolji mjesec za odabir i sadnju ruža. Isto tako možete saditi i zimzelene i listopadne biljke, ako je temperatura iznad ništice.

Prskanje biljaka u stanju mirovanja

Početak zime je dobar period za prskanje biljaka. Tako ćete spriječiti eventualna oboljenja od nametnika koja su preživjela zimu. Kombinirano sredstvo sa vapnom, sumporom i uljem ili sa bakrom su najčešće korištena zimska sredstva. Nemojte prskati ako je temperatura zraka ispod ništice, ako pada kiša ili puše vjetar. Uvijek prskajte prema uputama sredstva za prskanje.

Orezivanje

Trebalo bi orezati biljke. Siječanj je najbolji mjesec za orezivanje listopadnih drveća i grmova. Voćke, grmove i drveće koje daje sjenu možete slobodno orezati. Nemojte orezivati biljke koje cvatu u proljeće, kao što su dunja, forzicija, spirea itd., jer ćete onda orezati i cvatuće pupove. Ako je potrebno, ove biljke orezujte poslije cvatnje.

Korov

Ako u posljednje vrijeme niste kontrolirali svoj vrt, vrijeme je da sada to uradite. Ne biste ni pomislili koliko korova cvate i proizvodi sjeme u ovo doba godine. Riješite se korova prije nego se njihovo sjeme raširi po vrtu.  Puno vrsta korova može proizvesti na tisuće sjemena, i ako sada ne poduzmete ništa, slijedećih nekoliko godina voditi ćete rat sa njima.

Popravak vrtnog alata

U ovo doba godine možete naoštriti kosilicu, promijeniti ulje u njoj, provjeriti filtere, motor. Može se dogoditi da Vam kosilica tjednima stoji u garaži, a popravak traje samo dan-dva. Iz vlastitog iskustva Vam kažem, ako čekate do sredine veljače ili duže, isti taj posao će trajati 2-3 tjedna.

Pronalazak puževa

Ako ste u ovo doba godine vidjeli puža u vrtu, vrijeme je da riješite taj problem. Svaki puž koji se nađe u vrtu do proljeća će imati još 200 novih puževa, od kojih će sa vremenom nastati još više i više puževa. Možete to spriječiti ako već sada maknete postojeće puževe.

Lukovice

Zaboravili ste posaditi lukovice? Iako je sad već dosta kasno, što prije posadite lukovice tulipana, narcisa, zumbula i šafrana.

Ono što ovaj mjesec napravite u vrtu, sigurno će Vam skratiti ostale zimske poslove.